Vår historia

”Minnena ser mig”, heter en dikt av Tomas Tranströmer. Orden beskriver väl känslan
av att vistas i Grillska Huset. En känsla av att det förflutna blickar tillbaka på oss. Det
är en plats där historien är närvarande. Nyligen restaurerade vi bageriet och fick då
fram bjälktaket från 1640-talet. Det var då huset fick sin nuvarande gestalt – även om
stommen är från medeltiden. Här finns mycket för blicken att dröja kvar vid, som den
lisenindelade fasaden, entréns barocksmide, de utskurna stjärnorna i taket i restaurangen
och den vackra ornamentiken i trapphuset som leder till gårdsserveringen. 

Grillska huset har fått sitt namn av den förmögna familjen Grill som köpte huset av drottning Kristina 1681, då hon bodde i Rom efter att ha abdikerat.
 
1913 tog Stadsmissionen över huset och gjorde det till en fristad för utsatta människor. En av dem var Rosa Taikon, som växte upp i huset.
 
Sedan 2022 drivs restaurangen, konditoriet, bageriet, och  matboden av Grillska Huset Restaurang & Konditori AB. Verksamheten präglas av svenskt mathantverk, förstklassiga råvaror, och socialt ansvar. Ledordet är omtanke. Omtanke om gästerna, medarbetarna, om huset och dess historia, liksom om råvarorna och det traditionella mathantverket.
 
Grillska Huset har såklart sitt eget spöke. Ett vänligt sinnat spöke som ibland spelar piano i den tidigare festvåningen och hittar på små hyss i restaurangköket.   

MAT ÄR BÅDE MEDEL OCH MÅL

Om vi minns rätt så var det författaren Kristina Lugn som en gång utnämnde ordet "livsmedel" till ett av svenskans vackraste. Vi instämmer. Det finns förresten många bra ord för mat. Ett annat fint ord är "måltid". Här är maten inte bara ett medel, utan ett mål i sig självt: dagens höjdpunkt.

Kristina Lugn var för övrigt inte bara en enastående författare och ledamot i Svenska Akademien. Hon var också omtyckt stamgäst på Grillska Huset.

 

Det krävs omtanke för att göra måltiden
eller konditoribesöket till en höjdpunkt.
Omtanke om råvarorna, hantverket,
medmänniskorna, traditionen, och om
den unika historiska miljö som vi har
glädjen att arbeta i.

Omtanke är ledordet i vår matfilosofi. Det är egentligen det enda ordet som behövs.

ARBETSTRÄNING ÄR OMTANKE

Vi har valt att vara en plats för arbetsträning. För att
alla mår bra av att ägna sig åt något meningsfullt
tillsammans med andra, och för att vissa behöver
lite extra stöd på vägen mot ett jobb.